Skip to main content

Приготування моцарели та користь цього сиру

Технологічне обладнання для виробництва моцарели. Постачальник обладнання DimaПоціновувачі та гурмани сирів, про моцареллу та її приготування можуть розповідати та захоплюватися нею годинами. Наше завдання коротко ознайомити з явними перевагами та деякими недоліками даного виду сиру.

Моцарела – молодий, м'який, розсольний італійський сир швидкого дозрівання, класичний рецепт якого використовує як основу буйволяче молоко. Але, так як у класичному рецепті передбачається застосування цього молока для моцарели протягом дванадцяти годин після доїння і термін зберігання виробленого сиру не повинен перевищувати однієї доби, то на стіл до нашого споживача в основному потрапляє моцарела, приготовлена ​​на основі коров'ячого молока. Цей факт не применшує смакових якостей і корисних властивостей, пропонованого нам молочного продукту. Ця "молочна квітка" (італійська "fior di latte"), на відміну від буйволиного "Mozzarella di Bufala", хоч і здається трохи більш прісною, але все ж таки має приємний, яскраво виражений смак. Свіжий сир повинен мати м'яку і ніжну, трохи волокнисту всередині, гладку і глянсову зовні текстуру, що має еластичність і білим кольором. Звичайно, зараз існує кілька різновидів моцарели – випускають і напівтверді сорти сиру, які найбільше підходять для приготування гарячих страв у кулінарії, виробляють і копчені види моцарели, смак і колір яких лише віддалено нагадують класичну моцарелу.

Технологія виробництва моцарели

Технологія виробництва корисного молочного делікатесу складається з кількох етапів - молоко сепарують для надання необхідної, згідно з рецептурою, жирності, потім слідує процес закваски молочної маси термофільними кисломолочними культурами і процес створажування сичужними ферментами (хімозин, ренін). Іноді цьому етапі допускається додавання ліпази і хлориду кальцію. Також іноді, згідно з рецептурою та прискореною технологією приготування, замінюють використання молочнокислих термофільних культур застосуванням водного розчину лимонної кислоти. Сирне зерно (згусток), що утворилося, відокремлюють від сироватки і нагрівають, при постійному розмішуванні, до моменту отримання однорідної еластичної, пружної сирної маси. Далі зріла маса ділиться на пласти і поміщається у гарячу воду, де відбувається часткове плавлення та пласти складаються воєдино. Після цього відбувається відділення необхідних за розміром шматків з подальшим їх формуванням. Далі слідує швидке охолодження проточною водою і засолювання в десяти процентному соляному розчині. Тривалість посолу визначається величиною форми сиру, що виробляється. На цьому етапі виробництво моцарели можна вважати закінченим. Отриманий м'який сир упаковується разом із розсолом і зберігається завжди у розсолі.

Технологічне обладнання для виробництва моцарели. Постачальник обладнання Dima

Свіжа, правильно приготовлена ​​моцарела має численний спектр корисних властивостей і містить найважливіші, необхідні для здоров'я людини елементи та вітаміни. Моцарела багата ніацином (вітамін В3), що дозволяє контролювати рівень холестерину в крові та запобігає діабету та артриту. Не останнє місце займає і рибофлавін (В2), а також біотин (В7), інші водорозчинні вітаміни В4, В5, В6, В9 та В12. Поряд з вітамінами моцарела є джерелом фосфору, важливим для роботи нирок та мозку; кальцію, що забезпечує роботу серцевого м'яза, що зміцнює та підтримує кістки та зуби у здоровому стані; калій, необхідний підтримки серцевого ритму і зниження тиску; цинк, що допомагає виробленню лейкоцитів у крові. Також моцарела містить велику кількість білка та жиророзчинних вітамінів D, Е, К, а також мікро та макроелементи. Калорійність сиру становить від 240 до 280 ккал на 100 грам, але точна калорійність моцарели залежить від жирності молока, з якого вона виготовлена. Включення сиру до раціону харчування допоможе організму людини – зміцнить і очистить судини, нормалізує артеріальний тиск, зміцнить кісткові тканини, сприятиме розрідженню крові. Незважаючи на такі великі позитивні якості та властивості, даний продукт слід з обережністю вживати або виключити його з харчування людям, які страждають на непереносимість лактози, коров'ячого білка, нирковою недостатністю.

Моцарела – універсальний сир. Цей сорт сиру використовують і як індивідуальне блюдо, подаючи до різних напоїв, і як інгредієнт салатів, закусок, пирогів, лазань та запіканок. Також без моцарели неможливо уявити класичну італійську піцу.

Всі новини
Україна, м. Київ, вул. Туполєва, 8 офіс 12